català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Recorregut per la població de Sant Julià de Vilatorta (Osona)

Recorregut per la població de Sant Julià de Vilatorta (Osona)

La ruta actual ens porta al centre de la comarca, al bonic poble de St. Julià, molt a prop de la capital de la comarca, Vic.

St. Julià es una petita població amb una tradició de vil•les d’estiueig que ve des de principis del segle XX, el que fa que, a més a més de rellotges de sol, puguem veure un important patrimoni de edificis d’època modernista i amb façanes esgrafiades.

El municipi te un patrimoni gnomònic important, ja que podem trobar-hi mes de 20 quadrants, la majoria molt interessants i en perfecte estat de conservació.

En aquest document, per raons d’espai, farem una selecció dels que, al criteri de l’autor, destaquen pel seu interès gnomònic o per la seva originalitat, acabant amb l’espectacular monument del que es autor el nostre company Josep Mª Val Soriano.

1.- CASAL NÚRIA: L’inici de la ruta serà al Bar Núria (Verge de Montserrat, 27) a on, al mateix edifici, podrem veure, a la paret sud en mig dels arbres, un magnífic rellotge modernista esgrafiat, que encara que està una mica malmès, es digne d’admirar. Te numeració aràbiga (de 7 a 6) i el lema “Totes fereixen, l’ultima mata”. Les coordenades per localitzar-lo son: Latitud 41º 55’ 24’’ N, Longitud 02º 19’ 24’’ E.

2.- RABADÀ: Al mateix carrer, al numero 48, hi trobarem l’hostal Rabadà. A la façana que dona al carrer de la Font, hi veurem el segon quadrant seleccionat. Es un rellotge vertical molt ben conservat, declinant a matí, numeració aràbiga (de 7 a 4) i el lema “El temps no comte en el menja”. L’autor es en Josep Suñe i les coordenades: 41º 55’ 18’’ N / 02º 19’ 24’’ E.

3.- TERRISSERS 2: Si baixem pel carrer de la Font, a uns dos-cents metres, a la dreta, hi ha el carrer dels Terrissers on hi ha una casa, una mica amagada per les construccions d’època posterior, que te a la façana un senzill rellotge vertical declinant a matí que, encara que el gnòmon està una mica tort, en general, es conserva be. La numeració es aràbiga (de 7 a 5) i les coordenades son: 41º 55’ 19’’ N / 02º 19’ 19’’ E.

4.- PLAÇA MAJOR: El quart rellotge de la nostra ruta, el trobarem a la petita plaça Major. Es un exemplar de línies senzilles, vertical, molt ben conservat, que te línies a les hores i mitges hores i numeració aràbiga (de 6 a 5). El trobarem a les coordenades: 41º 55’ 19’’ N / 02º 19’ 30’’ E.

5.- COLL DEL PORTELL: Passant sota l’edifici on hi ha el rellotge anterior, anirem cap el carrer Coll del Portell, on, a la casa número 38, hi trobarem un original rellotge vertical, de disseny modern. Te numeració aràbiga (5, 12 i 3) i el lema “Es l’hora que veus, no la que creus”. Les coordenades son: 41º 55’ 22’’ N / 02º 19’ 35’’ E.

6.- CEMENTIRI: A continuació, ens dirigirem cap el cementiri municipal, on hi podrem veure un curiós rellotge de sol. Decora la làpida del nínxol nº 171 i es una reproducció exacte del que hem pogut veure al Casal Núria, donant-se el fet de que està ben situat i funciona correctament. Les coordenades son: 41º 55’ 28’’ N / 02º 19’ 48’’ E.

7.- MN. CINTO VERDAGUER: Des del cementiri, vorejant la zona esportiva a on hi tornarem al final de la nostra ruta, anirem cap el passeig Verdaguer a on hi podrem veure el primer dels tres rellotges esfèrics de la població. Es una curiositat el fet de que sent pocs freqüents aquest tipus de rellotges, al mateix municipi se n’hi trobin tres. Te gravades les 24 hores en números romans. Les coordenades son: 41º 55’ 32’’ N / 02º 19’ 26’’ E.

8.- COL•LEGI DEL ROSER: El segon rellotge esfèric del municipi, el podem trobar al pati del col•legi del Roser, a l’avinguda Puig i Cunyent. Es d’un estil molt similar a l’anterior amb la particularitat de que la base es feta de totxo. També te gravades les 24 hores en números romans i les coordenades son: 41º 55’ 39’’ N / 02º 19’ 11’’ E.

9.- JOAQUIM MANSIÓ: Al municipi, hi ha un artesà, en Joaquim Mansió, que es dedica a fer rellotges de sol de pedra als que dona un mateix disseny. Un dels rellotges fets per en Mansió, es el del cementiri. La resta es troben dispersos per la població. Es per això que els agrupem en aquest apartat.

10.- CÀNOVES: Sortint del poble per la carretera d’Arbúcies, a 1,5 km. dels casc urbà, a ma esquerra, hi ha Can Cànoves. Al jardí interior (cal demanar permís) hi ha un bonic rellotge vertical pintat a la paret sud, restaurat, te numeració aràbiga (de 7 a 5) i data del 1861. Les coordenades son: 41º 54’ 52’’ N / 02º 19’ 38’’ E.

11.-L’ÀNGEL DE LA CONCÒRDIA: Hem deixat pel final la referència del que, en opinió de l’autor, es el conjunt gnomònic mes espectacular del municipi i un dels destacats del país. Es tracta del conjunt anomenat L’Àngel de la Concòrdia (J.M. Val i Lluís Badosa). Es una composició amb cinc rellotges (un analemàtic, dos verticals, un esfèric i una meridiana). Es de grans dimensions i el conjunt te la forma d’un àngel de peu. Es un conjunt molt complert amb informació de la situació, equació del temps, signes del zodíac, calendari, etc. Te com a lema un poema dedicat al sol. Les coordenades son: 41º 55’ 29’’ N / 02º 19’ 38’’ E.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

Casal Núria

Rabadà

Terrissers

Plaça Major

Coll del Portell

Cementiri

Mn. Cinto Verdaguer

Col.legi del Roser

Cànoves

L'Àngel de la Concòrdia

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"