català | castellano | english
logo documentació
el sol i el temps | documentació

El rellotge de sol

En els intents de mesurar el temps, en cert moment va sorgir el rellotge de sol: l'home, en tornar-se sedentari, a l'entrada del seu habitatge posava un pal dret a terra. Podia observar que a mesura que el temps passava, l'ombra que projectava s'anava escurçant i allargant. Aquest rudimentari artefacte va ser la primera manera que l'home va tenir de mesurar el temps.

El rellotge de sol més antic conegut va ser trobat a Egipte i data d'aproximadament el 1500 aC, durant el regnat de Tutmosis III. Es tractava de dos llistons de pedra, un que era la "agulla" i un altre que era al qual es marcaven les "hores". Actualment, es conserva algun exemplar d'aquest tipus de rellotges, al museu del Louvre a París.

Els grecs i, posteriorment, els romans, van estudiar amb més detall els rellotges de sol, i van crear l’scaphe, que consistia en un bloc en el qual es feia una cavitat en forma hemisfèrica, i en el centre es feia un orifici que deixava passar els raigs del sol i, així, es marcaven les hores.

Amb l'arribada dels àrabs, grans astrònoms i matemàtics, aquests van perfeccionar la tècnica dels quadrants i, després van crear l'astrolabi.

Ja, més endavant, es va difondre la tècnica i es van començar a construir rellotges de sol de tota mena i de tot material possible. D'aquests artesans van acabar sortint objectes preciosos que de vegades tenien com a objectiu el plaer estètic més que l'ús pràctic.

A mitjans del segle XVI va fer aparició el rellotge mecànic. Tot i això, se seguia utilitzant el rellotge de sol a causa de l'elevat cost dels mecànics, i, també, per la utilització dels rellotges de sol, més fiables, per posar en hora els mecànics.

De tota manera, afortunadament per als aficionats als rellotges de sol, aquests mai s’han deixat de construir i, en l'actualitat, a més dels nous exemplars creats en èpoques recents, podem gaudir d'un extens patrimoni de rellotges de sol arreu del món.

Últims documents incorporats
HISTÒRIC DE DOCUMENTS
(200 documents relacionats - veure històric)
Descarregar 2023 - Vicente Cambra Torres / Revista Ronda Somontano (Barbastro [Huesca]) / Num. 26 - Abril 2023
Descarregar 2022 - Macro Cosmos - Març / Abril 2022: Le cadran solaire, de l'antiquité au tracé par ordinateur
Descarregar 2022 - Revista XXII - Suplement diari SEGRE (Lleida) - Abril 2022
Descarregar 2023 - Relojes de Sol Poliedricos / Calendario 2023
Descarregar 2021 - Aiello del Friuli / Il paese delle meridiane

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"