català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Recorregut per la població de Piera (Anoia)

Recorregut per la població de Piera (Anoia)

Farem el nostre recorregut gnomònic per la població de Piera, situada al sud-est de la comarca de l’Anoia.

Té una superfície de 57'3 km2 i una altitud mitjana de 324'7 metres. Piera compta amb més de 14.000 habitants. Aquesta població augmenta molt a l'estiu, a conseqüència de les segones residències. Urbanísticament es una població amb un important patrimoni d’edificis modernistes als que acompanyen una bona col•lecció de quadrants solars.

En aquest document, per raons d’espai, farem un recorregut pel casc antic de la vil•la, encara que, qui vulgui aprofundir-hi, també trobarà interessants rellotges als diferents barris que composen el municipi.

1.- MOSSÈN JAUME XIFRÀ: Des del carrer Sant Cristòfol, accedirem, per un trencall a l’esquerra, al carrer Mossèn Jaume Xifrà, on, al numero 15, trobarem el primer dels rellotges de la nostra ruta. Es tracta d’un rellotge vertical, esgrafiat quadrat, fons blanc i hores sobre un marc marró. Té el lema (Hora bona us podré dar si es matí i el cel es clar) al mig del rellotge, números romans (de VI a III), línies hores i mitges hores. Coordenades: Latitud, 41º 31' 10'' N, Longitud, 01º 44' 54'' E.

2.- SANT BONIFACI: Tornant enrere pel mateix camí d’accés al carrer Jaume Xifrà, arribarem al carrer Sant Bonifaci (continuació del carrer Sant Cristòfol). Buscant al numero 34, hi trobarem el següent rellotge. Es tracta d’un rellotge vertical, esgrafiat, de fons blanc i dibuix en color grana. Té una circumferència en un quadrat, on hi han les hores. A sota té un rectangle amb un lema (Jo sense sol i tu sense bona fe no valem res). Orientació: NO, números àrabs (de 6 a 2). Lat. 41º 31' 13'' N, Long. 01º 44' 50'' E.

3.- PLAÇA DE LA CREU: Davant del rellotge anterior, hi trobarem una petita placeta anomenada Plaça de la Creu. Aquí hi ha un rellotge vertical declinant, esgrafiat, rectangular, amb els cantons arrodonits. Té un sol al pol i les línies horàries emmarcades en una línia en forma d' U, números àrabs (de 10 a 6), línies hores i mitges hores. Les coordenades són: Lat. 41º 31' 13'' N, Long. 01º 44' 50'' E.

4 i 5.- CAL PEPUS DE LA LLORENÇA: Deixant enrere la Plaça de la Creu, pel Passeig del Prat, a l’arribar al creuament amb el carrer de Folch i Torres, hi trobarem la casa dita de Cal Pepus de la Llorença, on hi ha dos rellotges magnífics, a les façanes que donen a cada un dels carrers. El primer, que dona al carrer de Folch i Torres, es un rellotge esgrafiat, circular, amb un gran sol al pol d'on surten les línies horàries en números àrabs (de 5 a 4). A sota un marc, amb les figures de dos àngels aguantant el rellotge i amb el lema (Que les hores que et marqui de ta vida, ¡ oh vianant !, siguin de joia com rialla aixerida de bell infant) al mig. Molt decorat amb figures d’animals. El segon, dona al Passeig del Prat i es tracta d’un Rellotge esgrafiat, emmarcat per un rectangle, un sol enmig de núvols d'on surt el gnòmon que marca les hores inscrites en un cercle, sota el qual hi ha una banda amb el lema (Si encara som al matí no cerquis l’hora aquí). A sota, les figures d’un noi oferint flors a una noia. Números àrabs (10 a 7). Les coordenades per situar-los són: Lat. 41º 31' 14'' N, Long. 01º 44' 39'' E.

6.- PG. DEL PRAT, 19-21: Seguirem pel Passeig del Prat i, a uns 300 metres dels anteriors, al numero 19 hi trobarem un gran xalet on, a la façana que dona al passeig, hi veurem el següent rellotge. Rectangular amb un sol al pol, un brot de raïm a l’esquerra i un feix de blat a la dreta. Línies horàries i marques a les mitges hores. Té un lema (Hores de sol hores de vida, feu-les fecundes, com la terra humida) a la part de sota. Orientació: SO. Lat. 41º 31' 17'' N, Long. 01º 44' 45'' E.

7.- CAL ISIDRET: Des del creuament del Passeig del Prat, baixarem pel carrer Josep Munné Vidal (forta baixada), on, a l’alçada del numero 13, hi trobarem la masia anomenada “Cal Isidret” Al pati d’entrada a la casa, hi ha un senzill rellotge. Es tracta d’una placa rectangular de pedra sobre un decorat d’estrelles de pedres, amb un sol al mig, números romans (de VII a VI), línies horàries, decoració als angles: NO-núvol amb pluja, NE-arbre i sol, SO-cep i núvol, SE-sol i Saturn, orientació SE. Lat. 41º 31' 10'' N, Long. 01º 44' 41'' E. Per veure’l cal demanar permís als propietaris ja que des de fora de la tanca no es veu prou bé.

8.- CAL JANA: Seguint baixant pel mateix carrer, a uns 200 metres, a la dreta, localitzarem Cal Jana. A la façana hi podrem veure un rellotge vertical declinant, artístic, esgrafiat que fa joc amb un altre plafó que detalla el nom de la masia, Cal Jana, i la data, el 1760. Es documenta el nom de J. Dalmases. Orientació: SO. Línies horàries de 7 a 5, xifres aràbigues. Lat. 41º 31' 09'' N, Long. 01º 44' 38'' E.

9.- CAL PINTOR: Seguint pel carrer d’en Josep Munné i Vidal, pujarem cap al nucli antic de Piera i arribarem a la plaça de l’ajuntament; agafarem el carrer de la dreta, en el sentit que venim, i arribarem, a uns 100 metres de forta baixada, a una placeta on comença el carrer del Sol. Aquí, al numero 27, hi trobarem Cal Pintor. Cal destacar que, en aquesta zona del poble, les cases a més a més del número del carrer, tenen el nom pel que se les coneix al poble. Com dèiem, al numero 27 del carrer del Sol podem veure un curiós rellotge circular, de ferro, molt declinant, numeració àrab (de 5 a 12), línies horàries, orientat al SE i amb un lema (El sol em dóna les hores que jo et dono a tu) al centre. Lat. 41º 31' 00'' N, Long. 01º 44' 33'' E.

10.- CA LA PENTINADORA: Una mica mes enllà, al numero 32 del carrer, hi trobarem Ca la Pentinadora, bonica casa amb una façana esgrafiada espectacular on hi podem veure un rellotge esgrafiat, amb les hores encerclant un sol amb cara. A sota una banda amb lema (Veritas est via mea) i, emmarcant-ho tot, una motllura. Números àrabs (de 6 a 12). Lat. 41º 30' 59'' N, Long. 01º 44' 32'' E.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"