català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Recorregut pel municipi de Gualba (Vallès Oriental)

Recorregut pel municipi de Gualba (Vallès Oriental)

Gualba és un petit poble, d’uns 1000 habitants, del Vallès Oriental i als peus del Montseny, on viu en Jaume Salichs, un dels veterans constructors de rellotges de sol del nostre país. Fa molts anys que s’hi dedica i, al seu poble, ha fet una tasca molt important vers la seva divulgació i realització. És per això que, en reconeixement a en Jaume Salichs, fem una ruta per la població de Gualba seguint alguns dels rellotges construïts o recuperats per ell.

En tractar-se d’una ruta que podem fer a peu, situarem l’inici al centre mateix de la vil·la, a la plaça Joan Ragué, que és on hi ha l’ajuntament i l’església, que podem aprofitar per veure ja que es tracta d’un bell exemplar d’església romànica (S XI).

1.- ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ: Des de la mateixa plaça Joan Ragué, podem veure perfectament l’església amb el seu campanar on es troba el rellotge. És un exemplar vertical, orientat al SO. Té el lema: Compto el temps i el passat / de cara a l’eternitat, baix. Números romans de VII a VI, línies horàries i un analema amb calendari a les XII. Data de l’any 1.990. Coordenades: Latitud 41º 43' 54'' N, Longitud 02º 30' 08'' E.

2.- PLAÇA DE LA RECTORIA: Voltant l’església, trobarem una plaça enjardinada on, fent les funcions de font pública, hi ha un rellotge horitzontal. Està construït sobre un bloc de pedra granítica força gran. Els números (romans de VI a VI), les línies horàries i el gnòmon són d’acer inoxidable i, esculpit a la pedra, hi ha l’escut de Gualba i un lema: Amb la llum i la veritat Gualba i jo anirem a l’hora. És de l’any 1.982. Coordenades: Latitud 41º 43' 54'' N, Longitud 02º 30' 09'' E.

3.- CA L’ALBANELL: Sortint dels jardins de l’església, anirem cap el carrer Bisbe Pons, al número 15. Hi trobarem un rellotge vertical declinant, emmarcat amb una línia. Té el nom de la casa a la part superior i el lema: L’hora solar que / veus és la de / Gualba. Les quatre barres, l’any 1984 i l’escut de Gualba a la part inferior. Coordenades: Latitud 41º 43' 57'' N, Longitud 02º 30' 08'' E.

4.- “LA ILLETA” – FONT DEL RELLOTGE: Seguint en direcció als afores, ens endinsarem en una zona de bosc pel camí que va seguint el rierol i, a uns dos-cents metres, arribarem a un paratge conegut com “La Illeta” on hi trobarem un curiós rellotge horitzontal datat el 1.991. Es tracta d’un bloc de pedra treballat formant una concavitat que fa de font. Petits cercles metàl·lics d’acer inoxidable dins de la concavitat senyalen les hores. El gnòmon és el raig d’aigua de la font. Hi ha una placa amb el lema: "Veus" dues coses a l’hora: l’aigua i l’hora del sol. Coordenades: Latitud 41º 44' 04'' N, Longitud 02º 30' 03'' E.

5.- MAS DEL PLA – PLA DE LA TORRE: Continuarem pel camí, pujant fins a trobar la carretera a Riells. Seguint-la, a uns cent metres, arribarem al Mas del Pla, finca situada entre aquesta carretera i el trencall que va al parc del RACC. Entrant per la porta que dóna a la carretera de Riells, hi trobarem, a la façana de la magnífica masia, un rellotge de sol rectangular, fons blanc, amb l’esgrafiat de la còpia d’una sanefa del retaule de St. Vicenç de Gualba a tot el voltant i un lema Beneït sia el sol,/ Beneït sia el dia,/ i el Senyor que ens l’envia. A sota, en blau així com la sanefa, i un sol groc al pol del rellotge. Coordenades: Latitud 41º 44' 08'' N, 02º 30' 07'' E.

6.- LA CORTADA: Pujarem per la carretera que duu al parc del RACC. Després de vorejar tota la finca del Mas del Pla, trobarem l’entrada principal a la finca anomenada “La Cortada”. A la façana del xalet hi ha un rellotge de sol nou (any 2.007), vertical, de línies senzilles, orientat al sud-oest. A la part de dalt hi té un lema: L’hora que veus és / l’hora que vius. I a la de baix el nom de la finca. Coordenades: Latitud 41º 44' 14'' N, Longitud 02º 30' 03'' E.

7.- CAN ILLA NOU: Anirem pujant per la carretera del RACC i a uns 300 metres hi trobarem la finca anomenada “Can Illa Nou”. És un petit xalet que a la façana hi té un rellotge de sol, també de línies senzilles, orientat al sud-oest. Data de construcció 1.999. Coordenades: Latitud 41º 44' 19'' N, Longitud 02º 29' 55'' E. Aquests tres últims rellotges, si no es contacta amb els propietaris, són difícils de veure des de fora.

8.- CAN SULÉ: Reculem en direcció cap al poble per la carretera per on hem pujat. En arribar-hi trobarem una explanada; al fons, a l’esquerra, hi ha l’antiga casa “Can Fuster Ramis”, del 1796, també coneguda com a “Can Sulé”. Aquí hi podem veure un rellotge quadrat, esgrafiat en gris sobre fons blanc. A la part superior hi ha el nom de la casa Can Sulé, el lema: L’hora i el bé i l’any de construcció (1.987). Coordenades: Latitud, 41º 44' 02'' N, Longitud, 02º 30' 03'' E.

9.- CAN SALICHS: Arribarem al final de la nostra ruta, tornant a la plaça Joan Ragué, on, al número 11 hi ha la casa d’en Jaume Salichs. A la façana, com no podia ser d’altra manera, hi té un rellotge de sol, orientat a l’est. El lema és: Seguint el temps / a l’hora de Gualba. I l’any de construcció el 1.983. El gnòmon té un cercle a la punta amb un forat. Sota el rellotge hi ha una campaneta que toca les hores a les 12 del migdia. Coordenades: Latitud 41º 43' 54'' N, Longitud 02º 30' 05'' E.

10.- CAN COMAS: Com a propina final de la ruta, ens podem apropar a la finca que hi ha al costat de l’església, al número 17 del passeig del Montseny. Aquí, al jardí, hi trobarem un rellotge equatorial metàl·lic, que té un semicercle amb les hores en números romans (de VI a VI) i una sageta com a gnòmon. Data de l’any 1.985. Coordenades: Latitud 41º 43' 54'' N, Longitud 02º 30' 11'' E.

Donem per finalitzat el recorregut. Cal tenir present que, per raons de temps, la ruta es limita a seguir-ne sols alguns dels rellotges, però, a Gualba, hi podem trobar més exemplars sortits de les mans d’en Jaume Salichs.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

1.- Esglèsia de Sant Vicenç

2.- Plaça de la Rectoria

3.- Ca l'Albanell

4.- Font del rellotge

5.- Mas del Pla

6.- La Cortada

7.- Can Illa Nou

8.- Can Sulé

9.- Can Salichs

10.- Can Comas

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"