català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Ruta pels rellotges de sol de Sevilla

Ruta pels rellotges de sol de Sevilla

Testimonis del pas del temps, els rellotges de sol presents a la ciutat són els protagonistes de les rutes que l'Estudi d'Arquitectura Honorio Aguilar està realitzant des del passat mes de desembre. Amb aquesta iniciativa, l'arquitecte busca despertar l'interès pels rellotges de sol sevillans, alguns dels quals es troben en perfecte estat de conservació, altres estan en pitjors condicions, però tots gairebé sempre passen desapercebuts.

El punt de partida de la ruta proposada és el Museo de Bellas Artes, on es comença admirant el rellotge de sol del pati de Juan d'Oviedo. Des d'allà es passa a visitar el situat a l'exterior de la capelleta de San Jose al carrer Jovellanos, per continuar amb els exteriors de la catedral i la Giralda. El punt final és l'Hospital de la Caridad amb la visita del rellotge de sol del pati dels rosers. El rellotge de sol és un instrument que utilitza l'ombra donada pel sol per indicar l'hora. En general, un rellotge solar es compon d'un estil, també anomenat estilet o gnòmon i d'una superfície, els llimbs, que és la que rep l'ombra de l'estil. Aquesta zona porta les inscripcions que utilitza l'altura del sol per llegir l'hora. L'objectiu de l'Estudi d'Arquitectura Honorio Aguilar és que es redescobreixin aquests rellotges solars que han estat testimonis del pas dels anys i es valorin com les joies arquitectòniques que són.

Hi ha una gran varietat de rellotges de sol a Sevilla, segons explica Honorio Aguilar: "A vegades són molt singulars, com el rellotge vertical declinant a llevant situat al Claustro Mayor de l'antic Convento de la Merced, actualment Museo de Bellas Artes de Sevilla. les línies horàries estan pintades de groc marcant les hores i les mitges, sent aquestes últimes més curtes. la numeració és aràbiga i va des de les 5 del matí fins a les 4 de la tarda. A la part superior es troben les lletres AM superposades, que signifiquen Ave Maria, i és atribuït a Juan de Oviedo ".

Un altre rellotge bastant desconegut que es visita a la ruta proposada per l'estudi d'arquitectes es troba en una façana d'un dels patis interiors de l'Hospital de la Caridad. La numeració és romana, tot i que només es pot distingir el nombre XII, i s'han perdut les línies horàries. L'estil sembla perpendicular al mur.

Més reconeixible és el rellotge vertical de forma rectangular situat a la façana de l'Església San Lorenzo. El quadrant és de pedra i el gnòmon triangular. La numeració és aràbiga i marca les línies senceres i mitjanes.

Un altre rellotge es troba en l'Església Òmnium Sanctorum. El rellotge està en un mur lateral de l'església i no té numeració. El seu gnòmon està recolzat i té dos punts de suport. Està pintat directament sobre la façana lateral de la nau de l'epístola.

Passejant per la ciutat també es poden trobar el de la Capella de San Jose. El rellotge marca les hores i les mitges amb numeració romana. Les línies de les mitjanes són més curtes, i van des de les VI fins a les VI. Amb nombres romans té marcat l'any MDCLXXX. Un altre rellotge solar que no pot passar per alt és el rellotge horitzontal al Parqu de Mª Luisa, plaça d'Amèrica. El rellotge és circular i està fet amb rajoles típics sevillans. Data de l'època de l'Exposició Iberoamericana. Hi ha un sol al centre del rellotge, i el gnòmon és de metall.

La Catedral de Sevilla compta amb set rellotges de sol, 6 verticals i un horitzontal a la coberta. A més del que ocupa la rematada de la façana interior de la porta del Perdón al patio de los Naranjos, a l'exterior es poden trobar tres rellotges solars. A l'exterior de la catedral, a la Capilla Real, es troba un rellotge de sol vertical declinant a llevant. Les línies estan inscrites en un quadrant de marbre i la numeració aràbiga va des de les 6 del matí fins a les 2 de la tarda. El gnòmon és triangular. En el segon cos de campanes de la Giralda, en idèntica posició de les façanes Nord i Sud, se situen dos rellotges de sol gairebé irreconeixibles, sobre pilastres a l'esquerra de l'arc central, sota el entaulament que dissenyés Hernán Ruiz II i conclòs en 1568 .

També crida l'atenció el rellotge solar de la Puerta de Jerez, a la coneguda casa dels Guardiola. Està pintat a la part superior de la façana i estan representats un àngel amb dos espelmes i una paleta amb pinzells. No té dibuixada les línies horàries, i les hores van amb numeració romana.

Font: Diario de Sevilla 22 gener 2018

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Diario de Sevilla
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

Museo de Bellas Artes

Hospital de la Caridad

Omnium Sanctorum

Capilla de San José

Plaza de America

Patio de los Naranjos

Capilla Real

Puerta de Jerez

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"