català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Els 17 d'Usera, Madrid

Els 17 d'Usera, Madrid

A la "Colonia Salud y Ahorro" del barri d'Usera (Madrid, ES), es troba aquest important conjunt gnomònic compost per 17 rellotges de sol verticals i de diferents mides, formes, colors i característiques tècniques.

La colònia va ser creada als anys 30 del segle passat amb el nom de "Colonia Salud y Ahorro", que després posteriorment va passar a anomenar-se "Colònia Moscardó". En l'actualitat ha recuperat la seva denominació original. Deteriorada pel pas del temps, va ser parcialment rehabilitada cinquanta anys més tard (anys 80) per l'Empresa Municipal de la Vivienda, sota la direcció dels arquitectes D. Pedro Casariego Hernández-Vaquero i D. Antonio Vélez Catrain.

En realitzar la rehabilitació, es va pensar en "La idea de barri com un espai quotidià i, com a conseqüència, el pas del temps dels seus habitants i el Sol com a font de vida". Per fixar clarament aquest caràcter, es van desenvolupar 4 grans rellotges i una sèrie d'11 rellotges menors que reprodueixen els models històrics coneguts. El càlcul dels 17 rellotges va ser dut a terme per D. Alberto Corazón i D. Juan José Caurcel respectivament.

Els rellotges es poden agrupar d'acord amb la seva localització i orientació de la següent manera:

• 4 rellotges de grans dimensions a les façanes orientals al carrer de Calesas (caracteritzen a tot el conjunt).

Des d'aquest carrer es veuen aquests grans rellotges a les façanes laterals de 4 edificis declinants 67 graus a llevant. Els rellotges són iguals dos a dos, i amb unes dimensions de 8 x 4 m i de 4 x 2,5 m respectivament. Els colors dominants són ocres, marrons i grisos (gnomones). Tots tenen dibuixat un Sol a la part superior i el gnòmon és un trapezi recte allargat de longitud 2 m, retallat en xapa d'alumini pintat.

Al quart rellotge cal veure-ho des del carrer de Mirasierra, ja que enfront d'ell s'ha construït un Centre de Salut. El tercer rellotge està en part ocult pel Centre de Salut esmentat i pel fullatge dels arbres que l'envolten.

A causa de la seva orientació, cal visitar-los abans del migdia (12 UTC).

• 2 rellotges al costat de finestra (que forma part del conjunt del disseny) en façanes laterals al carrer de Bernardino d'Antequera.

La declinació de les parets és de 21 graus oest. En el requadre dels rellotges (de 3,5 m d'ample i de 2 m d'alt) s'inclou una finestra i es troben a l'altura de la tercera planta, els seus colors bàsics són el beix (el de la façana) i el teula, dos té una prolongació en on està pintat un Sol. Els gnomones són triangles de xapa d'alumini pintat, amb el costat que els subjecta a la paret en la direcció de la línia subestilar.

A causa de la seva declinació, no es recomana visitar-los abans de les 10:30 UTC.

• 11 rellotges en façanes de cases i en passadissos i carrers que comuniquen els carrers de: a) Gumersindo Azcárate i Doctor Sanchís Banús. B) Doctor Sanchís Banús i Ramon de Madariaga i 3) Plaça del Pintor Lucas i General Marva.

Les parets on estan situats els rellotges declinen a ponent entre 17 i 23 graus oest. Els colors dominants en els rellotges de les façanes estan entonats amb la pintura exterior de les mateixes, grocs i fúcsies, mentre que en els de l'interior dels passadissos domina el blau i blanc. Tots els rellotges exteriors tenen dibuixat un Sol flamejant. Els gnómones són triangles de xapa d'alumini pintat, amb el costat que els subjecta a la paret en la direcció de la línia subestilar.

El disseny del rellotge a la façana de Gumersindo Azcárate 40-42 coincideix amb el de la façana de la Plaça del Pintor Lucas. No ha estat possible fotografiar adequadament el rellotge de la façana del Doctor Sanchis Banús causa de l'excessiu fullatge i altura de l'arbre plantat davant d'ell a la vorera. La vista de tots els rellotges a l'interior dels passadissos està trencada per les estructures i plantes col•locades per evitar els flagells del Sol, i en algun cas, la lectura de l'hora en el rellotge està limitada per algun tendal. El rellotge que més esplendorosament es mostra a la façana és el de la Plaça del Pintor Lucas, donada l'absència d'arbres i l'amplitud del carrer.

A causa de la seva declinació, no es recomana visitar-los abans de les 10:30 UTC.

Nota: Informació extreta del llibre: " Relojes de sol de Madrid " (ISBN-10: 84-451-2777-2), editat per la Consejería de Medio Ambiente y Ord. del Territorio, Comunidad de Madrid, ES


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Jacinto del Buey / Javier Martin-Artajo
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

Bernardino de Antequera

Calesas

Dr Sanchis-Banus

Gumersindo Azcarate

Gumersindo Azcarate 20

Plaza del Pintor Lucas 5

Sanchis Banus 10

Gumersindo Azcarate 30

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"