català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Saint Hippolyte du Fort [Gard - França]: Patrimoni gnomònic

Saint Hippolyte du Fort [Gard - França]: Patrimoni gnomònic

En aquesta ocasió, dedicarem la nostra habitual visita gnomònica a un petit municipi del sud de França, al departament del Gard, a uns 45 kms. al nord-oest de Nimes.

El fet que ens porti a visitar aquest petit poble d’uns 3500 habitants, és el volum del seu patrimoni en rellotges de sol amb una de les concentracions de rellotges més grans de l’àmbit mediterrani: es calcula que n’hi han 50 dels quals se’n poden visitar 27.

Els orígens de Sant Hippolyte du Fort (43º 57’ 53’’ N, 07º 51’ 22’’ E), es remunten al segle XIII quan apareix la referència a un poble anomenat Sancti Ypoliti de Rupe Furcata. Després de nombrosos canvis de nom, el segle XVIII, la construcció d’un fort fa que passi a prendre el seu nom actual que sols ha canviat durant la revolució francesa quan s’anomenà Montpolite.

El municipi el trobem a la comarca de Cévennes i els seus habitants reben el nom de “cigalois” degut a l’important presència de cigales a la zona. De fet, segons la llegenda, la reina Blanca de Castella, en una visita al poble, no hauria pogut dormir a conseqüència del cant d’aquest petit insecte i, des de llavors, els habitants de Sant Hippolyte se’ls anomena amb aquest malnom. És important aquest apunt perquè ens explica la freqüent utilització de la figura de l’insecte a la decoració dels rellotges de sol i d’altres objectes.

Sant Hippolyte du Fort és una vil•la on l’aigua corre amb relativa abundància. Situat a la confluència de varis torrents, l’aigua ha estat present en el desenvolupament del poble i a l’implantació de nombroses activitats artesanals. Actualment es conserva un patrimoni important de fonts públiques i l’oficina de turisme local proposa un recorregut per les 13 fonts més significatives.

La tradició gnomònica del municipi té l’origen el 1983 quan Mr. Jean Caizergues, “le Cigalois”, construeix diversos rellotges i anima a la resta d’habitants a fer el mateix. La seva crida la varen seguir i cal destacar un ceramista, Mr. Tingaud, que, sense deixar la seva professió, va esdevenir un quadranter autor d’alguns dels més esplèndids rellotges de la vil•la.

Les particularitats del municipi amb una concentració molt gran de rellotges de sol (una de les majors dels països mediterranis) i el tamany reduït del casc urbà on es troben la pràctica totalitat dels rellotges que proposem visitar, ens porta a canviar l’estil habitual d’aquestes rutes i, enlloc de suggerir un recorregut determinat, el que aquest cop farem és enumerar els rellotges que es poden veure i, d’aquesta manera, el visitant pot acomodar la ruta al seu gust.

També afegim un plànol de Sant Hippolyte du Fort amb la situació dels quadrants a fi de facilitar-ne la localització.

1-2 Place 19 de Mars Quadrant equatorial situat sobre una columna feta amb pedra seca. El rellotge és una llosa de pedra de Pompignan, amb línies horàries i numeració àrab gravada a ambdues cares. Té inscrites les coordenades del lloc.

3 Rue Argenterie, 1 Modern, pintat al fresc, substitueix un antic quadrant centenari que es va perdre degut al mal estat de la façana. De l’antic, s’aprofità el gnòmon. Lema en llatí: “Tempus fugit”.

4 Rue Argenterie, 5 Modest rellotge, pràcticament meridional, de pedra artificial, declina al sud-oest.

5 Rue Argenterie, 17 Curiós rellotge doble, poc habitual, marca les hores verdaderes en un oval a la part superior, de 7 a 5, amb punts a les mitges hores i, tot al voltant, les hores de 8 a 6, amb mitges hores i quarts. Declina Sud-oest. Lema en francès: “Profitez du moment, le temps passe si vite!”.

6 Rue Argenterie, 16 Rellotge molt poc comú, ja que es tracta d’un rellotge septentrional que marca les hores des de l’equinocci de primavera fins l’equinocci de tardor. Senyala les hores, mitges hores i quarts i data del 1989. L’autor és Mr. Jean Calzergues que és el propietari de la casa on es troba el rellotge. Lema en francès: “Passant, que cette heure soit la meilleure pour toi”.

7 Rue Argenterie, 19 Poc freqüent a la zona, indica l’hora d’hivern i l’hora d’estiu. Lema en francès: “Cueille le jour”.

8 Rue Argenterie, 23 Pintat sobre fusta, la decoració representa diferents gremis d’oficis: rellotger, florista, electricista, forner, mecànic, farmacèutic, etc. Té inscrit el nom del carrer i data de 1991.

9 Place La Canourgue A la façana de l’edifici del “Bar du Printemps” hi ha un rellotge de sol molt declinant de matí, pintat sobre un panell de fusta, amb decoració floral i numeració àrab de 4 a 15. L’autor és Mr. Tingaud i data del 1990.

10 Caserne des Pompiers A la paret lateral de la caserna hi podem veure un esplèndid quadrant vertical, declinant de tarda, fet amb peces de ceràmica, amb un gran sol amb rostre humà al pol, sense línies horàries i amb numeració àrab de 8 a 7.

11 Gendarmerie A la façana principal, hi trobem un rellotge vertical, declinant de matí, amb línies horàries i números àrabs de 5 a 15, decorat amb un sol, amb rostre humà, al centre. Lema en francès: “Bonjour, Soleil!”

12 Rue Roger Sabatier, 1 Rajola de ceràmica, del 1739 i amb un lema en occità “Lou temps passo, passo lou bèn”, orientació forçada al sud i bastant bona conservació.

13 Rue Roger Sabatier, 3 Rellotge rectangular, força malmès i del que sols es veuen algunes xifres en numeració àrab.

14 Eglise Esplèndid quadrant, de dimensions acceptables, composat de 86 peces de ceràmica. Orientat plenament al sud, té línies horàries i numeració àrab de 6 a 18. Decorat amb una cigala, símbol de la població, sobre una fulla de plàtan. Data de l’any 1989 i té un lema en occità: “A l’ouro de Dièu”. Autor taller Sigma de Mr. Tingaud.

15 Rue La Plan, 25 Pintat sobre ciment, representa l’escut de la vil•la, declina sud-est i marca les hores de VII a V, en números romans. Té un lema en occità que diu: “Badou fai toun camin. L’ouro passo”.

16 Roger Broussoux, 16 Bonic rellotge pintat al fresc, decoració artística, molt declinant a matí, és el més gran del municipi. Hores en xifres romanes, fetes amb petites peces de ceràmica. El rellotge en general i el lema en particular són difícils de veure per l’heura que quasi tapa la façana.

17 Rue du Galatras Petit rellotge quadrat de ceràmica, línies horàries, números romans (VI a XVIII), decorat amb una cigala al centre. Lema en francès: “Au paradis du bonheur”. Autor Mr. Tingaud.

18 Rue Cap-de-Ville, 41 Bonic rellotge vertical, molt declinant de matí, composat per peces de ceràmica, decorat amb una cigala al centre i un lema en occità: “Lo sourel mi fai canta”. Decorat amb temes florals, a les hores alterna els signes del zodíac amb l’escut de la regió. Datat el 1990. Autor Mr. Tingaud.

19 Rue Cap-de-Ville Petit rellotge en una rajola de ceràmica, possiblement de sèrie encara que força antic. Té un lema en llatí: “Semper amicis hora”.

20 Rue Basse, 2 A la “Maison Teissonnière” hi trobem un rellotge vertical, en forma d’escut invertit, amb un estat de conservació deficient però deixant veure l’antic esplendor. La numeració és romana i el lema no es pot llegir.

21 Rue Jacques Boudon, 1 Rellotge vertical meridional, composat de peces de ceràmica, amb els signes del zodíac, numeració romana, datat al 1989. Autor taller Sigma de Mr. Tingaud.

22-23 Rue Blanquerie, 19 Panell de fusta fixat verticalment a la façana de l’edifici. Té dos quadrants, un orientat a l’est i l’altre a l’oest. Ambdós amb numeració àrab i lema en francès: “Profite de jour....”, “Le temps court....”.

24 Rue Blanquerie, 24 Petit rellotge meridional de terracota vermella, decorat amb l’escut municipal i numeració romana.

25 Bvd. des Remparts, 10 Rellotge de sèrie decorat amb un sol, línies horàries, números romans (VI a VI) en semicercle.

26 Bvd. des Remparts, 5 Petit rellotge quadrat septentrional de metall amb línies horàries i mitges hores números romans (VII a V) decorat amb una cigala.

27 Route de Nimes “Auberge Cigaloise”. Hi trobem un esplèndid rellotge vertical, composat per peces de ceràmica amb les hores en números romans dins quadrats, decorat amb una cigala al centre i el nom de l’hostal. Datat el 1991, té un petit problema: davant hi trobem un arbre que, a l’estiu, ple de fulles, fa ombra al rellotge. Autor Mr. Tingaud.

Aquests són els rellotges de Sant Hippolyte du Fort que es poden veure en el transcurs de la visita a la població. Com hem dit al principi, es calcula que el patrimoni gnomònic està composat per uns 50 exemplars. Els 23 no descrits es troben en llocs no accessibles pel visitant. Alguns, pocs, en algunes propietats rurals.

També cal valorar el fet que, a casa, Mr. Jean Calzergues, autor del rellotge septentrional de la rue Argenterie 16, hi té una col•lecció privada de 17 rellotges. Per motius que desconeixem, no permet visitar-la i, en conseqüència, queda en tema del seu àmbit privat sense que els aficionats a la gnomònica en puguem gaudir.

Com podem observar, durant la visita a la població, podem trobar, a més a més de quantitat, una varietat considerable d’estils en els rellotges de sol de Sant Hippolyte du Fort. També destaquem la proporció de rellotges que a la decoració fan referència al petit insecte que dóna nom al gentilici dels habitants d’aquesta petita població del Languedoc Roussillon.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF
Informació addicional:
Les cadrans de Saint Hippolyte du Fort

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

Place 19 de Mars

Rue Argenterie, 1

Rue Argenterie, 17

Rue Argenterie, 16

Rue Argenterie, 19

Rue Argenterie, 23

Place La Canourgue

Caserne des Pompiers

Gendarmerie

Eglise

Rue La Plan, 25

Roger Broussoux, 16

Rue Cap-de-Ville, 41

Rue Jacques Boudon, 1

Route de Nimes

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"