català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Recorregut per la població de Sant Gregori (Gironès)

Recorregut per la població de Sant Gregori (Gironès)

Comencem la ruta a la mateixa població de Sant Gregori on, a la rotonda que hi ha a l’entrada del poble, venint de Girona per la GI-531, agafarem la carretera local que va fins a Cartellà, per dirigir-nos a visitar el primer rellotge del nostre recorregut.

1.- CAN BIEL: A uns 2 km. després de sortir de Sant Gregori, a mà esquerra en sentit Cartellà, trobarem una masia que, encara que sembla abandonada, està a l’espera de ser restaurada. A la façana podem veure un senzill rellotge vertical, orientat al sud, amb línies horàries i decorat amb un pinacle a la part superior. Les coordenades del lloc són: Latitud, 42º00’59’’ N, Longitud, 2º45’54’’ E. Està una mica despintat però, segons el propietari, al restaurar la casa també ho faran amb el rellotge.

2.- CAN XIFRA VELL: A continuació, seguirem direcció al nucli de Cartellà, on, abans d’arribar a l’encreuament amb la carretera GI-5312, a mà esquerra, podrem visitar el segon dels rellotges de la ruta. Es tracta d’un rellotge vertical declinant, orientat a sud-est, força decorat i ben conservat. La masia on està situat, havia estat l’antic restaurant de Can Xifra. El situem a les següents coordenades: Latitud, 42º01’21’’ N, Longitud, 2º45’57’’ E. Al mateix nucli, hi ha l’església de Sant Feliu, on podem veure les restes d’un antic rellotge vertical.

3.- CAN REIXAC: Seguint amb la ruta, prendrem la carretera GI-5312, direcció oest, per, després d’aproximadament un kilòmetre, arribar al nucli de La Vileta, on podrem visitar dos rellotges. El primer es troba al mas Can Reixac, situat a la dreta de la nostra ruta. Aquí hi ha un rellotge vertical declinant, orientat al sud-est, construït l’any 1973 i amb un lema que diu “Dona el sol i et daré l’hora”, en lletres gòtiques. Les coordenades són: Latitud, 42º01’15, Longitud, 2º45’28’’ E. Està pintat sobre una placa de guix i en bon estat de conservació.

4.- CAN VILA DE LA VILETA: Al mateix nucli, endinsant-nos uns 100 metres per un camí que surt del revolt que fa la carretera tot just passat Can Reixac, trobarem una casa que, a la façana, té un rellotge vertical orientat al sud-est. No esta en gaire bon estat però es veu perfectament la seva decoració amb numeració aràbiga i línies horàries. Les coordenades per situar-lo són: Latitud, 42º01’13’’ N, Longitud, 02º45’29’’ E.

5.- CAL PAGÈS: Seguirem per la carretera GI-5312, direcció sud-oest, per enllaçar, primer, amb la GI-5313 i, després, amb la GI-531, que agafarem en direcció a Sant Gregori. Després d’uns 300 metres, a mà dreta, ens desviarem cap al nucli de Ginestar per la carretera de Santa Afra. A uns 200 metres, trobarem, a mà dreta, Cal Pagès. A la façana hi podem veure un senzill rellotge vertical declinant, de forma irregular, amb un sol al pol, orientat al sud-oest, amb numeració romana i línies horàries. El localitzarem a les coordenades: Latitud, 42º00’11’’ N, Longitud, 2º44’00’’ E.

6.- CAN PINYON: Continuant pel mateix camí que ens ha dut a Cal Pagès, a uns 500 metres, en un camí a mà dreta, trobarem la masia de Can Pinyon. A la façana hi veurem un rellotge vertical declinant, orientat al sud, que caldria restaurar ja que està una mica deteriorat. Tot i això, es veu perfectament que té força decoració, numeració amb caràcters aràbics i una inscripció que diu: “AVE MARIA SENSE PECAT CONSEGIDA”. Les coordenades per localitzar-lo són: Latitud, 42º00’25’’ N, Longitud, 2º43’50’’ E.

Per veure’l cal demanar permís als propietaris ja que des de fora de la tanca no es veu prou bé.

7.- CAN DARANÈS: Recularem pel camí d’on veníem, fins arribar a l’encreuament on, a la dreta podrem veure un restaurant (El Racó d’en Pep). Agafarem aquest camí asfaltat i, passat el restaurant, a uns 200 metres, a la dreta, localitzarem Can Daranès. Pintat a la façana hi podrem veure un rellotge vertical declinant, orientat al sud-est, de línies molt simples però efectives, amb colors molt vius i els números 9, 12 i 3. El localitzarem a les coordenades: Latitud, 41º59’50’’ N, Longitud, 2º44’12’’ E.

8.- SANT GREGORI: Seguint pel camí en la mateixa direcció, arribarem, a uns 500 metres, a l’encreuament amb la carretera GI-532 que agafarem en direcció a Sant Gregori. Després de creuar tot el poble i abans d’arribar a la rotonda on hem començat la ruta, trobarem, a mà esquerra, a la plaça formada per la cruïlla de l’Avinguda de Girona amb l’Avinguda Serra i Caballé, una meridiana horitzontal. És curiós de veure ja que les meridianes no són freqüents a la nostra cultura. Aquesta és una meridiana moderna, de l’any 2006, que, a la vegada, és el monument que Sant Gregori dedica als donants de sang. L’autor és l’escultor gironí (de Banyoles) Barraca i, com a particularitat, té que la línia que marca el migdia és una franja de gespa. Coordenades: Latitud, 41º59’26’’ N, Longitud, 2º45’45’’ E.

En aquest punt, donem per finalitzat el recorregut, recordant a qui disposi de més temps per dedicar a la ruta, que als diferent nuclis del municipi de Sant Gregori es poden veure uns quants rellotges més, tants com els que hem visitat.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"