català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Oxford: Patrimoni gnomònic

Oxford: Patrimoni gnomònic

Òxford és una antiga ciutat universitària anglesa situada en el comtat de Oxfordshire. D'acord amb el cens de 2011, la seva població és de 150.200 habitants, aproximadament. La seva ubicació geogràfica és latitud 51°44'29'' N i longitud 1°16'38'' W (que correspon a la ubicació de la Torre Carfax, que es considera el centre de la ciutat).

Se la coneix com "la ciutat de les agulles de somni", expressió encunyada per Matthew Arnold per a descriure l'harmonia en l'arquitectura dels edificis universitaris. Sempre ha estat un assumpte de molt interès la relació ocasionalment tensa entre "el poble i l'acadèmia", que el 1355 va derivar en una revolta amb diversos estudiants universitaris morts. A diferència del seu gran rival, Cambridge, Òxford és una ciutat industrial, associada principalment amb la indústria automotriu al suburbi de Cowley.

La ciutat va ser ocupada per primera vegada en l'època dels saxons i s'esmenta per primer cop en un escrit de les cròniques anglosaxones de l'any 912. La Universitat d'Òxford, la més antiga d'Anglaterra, és esmentada per primera vegada en el segle XII. Els primers colleges de Òxford van ser University College (1249), Balliol (1263) i Merton (1264). Està situada a unes 50 milles (80 quilòmetres) al nord-oest de Londres.

Òxford compta amb una magnífica col•lecció de rellotges de sol. La majoria d’ells estan dins dels col•legis, que normalment limiten l’horari als visitants durant un curt període de temps a les tardes, generalment de 2 a 4 pm. Permeten la visita en altres ocasions al explicar al porter que s’està especialment interessat en el rellotge de sol. Aquestes limitacions condicionen tant el contingut com l’ordre de la ruta que proposem que s’adapta als dies i horaris d’accés als col•legis.

Començarem la nostra ruta a Broad Street just abans del Sheldonian Theatre on hi ha el Museum of the History of Science, amb la una gran col•lecció d’instruments científics incloent rellotges de sol. Aquest museu està obert fins tard. Al final, seguirem recte per Holywell Street, fins arribar a l’entrada del New College de la dreta.

Aquí, al lateral de la torre que hi ha a l’edifici que separa els dos grans patis, hi ha un dels més interessants rellotges de sol moderns de la ciutat fet a l’estiu de 1999 pel gnomonista Harriet James. Mesura 4,50 x 5,20 mts. i està gravat directament a la pedra de la torre. S’ha de veure des del pati i de costat ja que no es possible l’accés a la torre.

Tornar a Holywell Street i continuar per Longwall. A mig carrer, al costat esquerre, hi ha la porta del darrera de Magdalen College. Si és obert, es pot trobar la torre octogonal al final del passatge davant nostre. Al final per sobre de la torre hi ha un gran rellotge vertical fet per David Harb en l’any 2000. Destaquem les línies dels solsticis i equinoccis i un analema a les 12.

Continuar per Longwall fins a High Street, creuem el carrer i continuem per Merton Street. Més endavant, a l’esquerra hi ha l’entrada de Merton College.

Merton College té dos interessants rellotges de sol. El primer és sobre un contrafort de la capella, just a la porta principal i a la dreta. És orientat a l’est, i només mostra l’hora a partir de 6 hores fins a les 9 hores. Data de finals de 1629. Té tres grups de línies, les línies daurades inclinades cap a dalt a la dreta amb el 7,8, i 9, les línies negres, amb xifres que indiquen el nombre d’hores des de la sortida del sol, i les línies verticals que indiquen el azimut (direcció del sol), del 10 graus S d'E, per increments de 10 graus a 20 graus. N de E. A més hi ha 9 línies negres inclinades cap a baix a la dreta que són les línies de la declinació solar, que no tenen interès per l’observador, sinó que s’utilitzen per a la construcció de les línies de temps.

El segon està situat en un pati a l’esquerra de l’entrada principal i es tracta d’un rellotge orientat a l’oest, i indica el temps de 2 pm a 7 pm. Te també línies que el creuen, amb els signes del zodíac que indiquen el mes de l’any.

Girem a l’esquerra de la porta de Merton College i continuem al llarg de Merton Street. El següent col•legi a l’esquerra és Corpus Christi, que té el famós rellotge de sol del Pelicà sobre la columna just davant de l’entrada principal.

Aquest rellotge obra de Charles Turnbull va ser construït al 1581, i ha tingut una sèrie de restauracions des de llavors. Es tracta d’un rellotge múltiple, amb un rellotge de sol meridional, més gran, a la superfície de la columna, i quatre petits rellotges de sol a cada cara del pilar, declinant, respectivament, al sud, a l’oest , nord i est. Hi ha quatre rellotges mes elevats, i el conjunt està coronat amb un magnífic pelicà. Es tracta d’una obra mestra en la construcció de rellotges de sol, i ha estat el rei indiscutible de tots els rellotges de sol d'Òxford al darrers 400 anys.

Seguirem la nostra ruta girant a l’esquerra de la porta del Corpus Christi (cap Merton Street), i de nou a l’esquerra a Merton Grove. Això ens durà a un camí de grava amb camps de joc a l’esquerra i l’església Christ Church a la dreta. En arribar al camí de grava (Broad Walk) a traves de Christ Church Meadow, girem a la dreta i continuem fins arribar a l’entrada de visitants de Christ Church. Òxford Cathedral es troba dins del College, i els visitants de la catedral (cal pagar entrada) poden accedir-hi amb la mateixa visita. Seguim les indicacions de la catedral, i quan hi arribem, seguirem recte durant 15 m. més o menys. El rellotge de sol el trobarem davant nostre, al lateral de l’edifici Kilcanon.

Deixem l’església de Christ Church per la mateixa entrada, girem a la dreta a través d’un jardí a St. Aldates, el carrer principal des del sud. Girem a la dreta cap al centre de la ciutat, fins arribar a la cruïlla anomenada Carfax. Aquí girem a la dreta, High Street, caminant fins arribar a les portes de l’All Soul’s College a l’esquerra.

Aquest magnífic rellotge de sol està al costat oposat del segon pati, data del 1659, i te el lema en llatí, “Perevnt et impvtantvr”. Mostra les hores de 6 am a 5 pm en minuts.

Des de la porta d’All Souls, girem a la dreta un curt camí de tornada fins a High Street, i prenem la primera a la dreta de nou a Radcliffe Square. Brasenose Lane està a l’altra costat de la plaça a l’esquerra, i caminant cinquanta metres més o menys arribem a la porta de Brasenose College a la dreta. Aquest meravellós rellotge de sol està en el primer pati.

Va ser construït el 1719, i està orientat 6 graus al sud-est. Les línies de les mitges hores tenen una flor de llis en els seus extrems, i marca els quarts i els mitjos quarts.

Amb la visita al Brasenose College, donem per acabada la nostra visita als principals rellotges de sol d’Òxford. Si es disposa de temps i l’horari ho permet, val la pena la visita guiada a la Bodleian Library, que té la seva entrada a Radcliffe Square. El tour inclou una visita a la Convocation House, que compta amb dos conjunts de vitralls de rellotges de sol al sud i l’oest de les finestres en una habitació superior. Són molt difícils de veure des del carrer. Els rellotges ja no tenen gnòmons, però són exemples molt interessants del seu tipus.

Com ja s’ha dit, aquests escrits no pretenen servir com a inventari dels rellotges de sol de la ciutat tractada i l’objectiu es el de donar al lector una aproximació del que es pot veure si es visita amb ganes de descobrir el seu patrimoni gnomònic. Desprès de la visita, es pot ampliar el viatge amb una visita al interessant Museum of History of Science, que està just darrere de la Bodleian Library (obert de dimarts a divendres de 12:00 a 17:00, dissabtes de 10:00 a 17:00 i diumenge de 14:00 a 17:00) on hi podem visitar una interessant secció de rellotges de sol horitzontals, portàtils, etc.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"