català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Recorregut per la població de Tordera (Maresme)

Recorregut per la població de Tordera (Maresme)

Visitem Tordera per fer una ruta per algunes de les principals masies de la població, on, a més de poder gaudir de la visita a llocs d’interès arquitectònic, podrem veure els rellotges de sol que hi ha.

El recorregut el començarem al casc urbà per visitar la parella de rellotges (més moderns) que té l’Institut.

La resta del recorregut es desenvolupa seguint els diversos camins i carreteres locals que porten fins a cada una de les masies visitades.

Cal disposar d’un plànol detallat del municipi per poder localitzar les masies que visitarem.

1.- IES LLUÍS COMPANYS:

Com s’ha dit, comencem el recorregut al casc urbà de Tordera i visitem l’Institut on hi trobem una parella de rellotges verticals orientats al SE i SW, respectivament, obra d’en F.Sánchez, antic professor del centre, a l’any 1999. Són molt complerts amb analemes, línies dels solsticis i equinoccis, indicacions per a la lectura i lemes Carpe Diem i Lumini Motus. Les coordenades són : Latitud 41º 41’ 49’’ N, Longitud 02º 43’ 18’’ E.

2.- CAN PIGNATELLI:

Seguirem dins el casc urbà per anar fins a Can Pignatelli, masia d’estil indià feta construir al 1899 pel Sr. Freixes. L’actual propietari és en Juan Pignatelli. A la paret sud hi té un rellotge vertical, esgrafiat, orientat al SE i fet per l’artesà Caballero al 1978. Hi figura un lema clàssic Tempus Fugit i numeració romana (de VI a IV). Coordenades: Latitud 41º 41’ 58’’ N, Longitud 02º 43’ 01’’ E.

3.- CAN PASQUAL RIC – VEÏNAT DE ST. VICENÇ

Ja als afores del poble, anirem fins a Can Pasqual, masia del segle XV i actualment propietat de la família Salicrú. A la paret sud, a tocar de la capella, hi trobem un rellotge vertical esgrafiat, fet per Jaume Salichs a l’any 1994. Orientat al SW, té numeració romana (de VIII a VI), la inscripció Mas Pascual i el lema D’aquestes n’hi ha una per tu. Coordenades: Latitud 41º 42’ 41’’ N, Longitud: 02º 41’ 50’’ E.

4.- CAN FERRER – VEÏNAT DE ST. PONÇ

Els orígens de Can Ferrer es remunten al 1635 i el primer propietari fou en Pere Miquel Ferrer. A la cort, a la façana S i orientat al SE hi té un rellotge vertical de matí, esgrafiat, molt decorat amb temes rurals, i integrat a la decoració general de la façana. Numeració àrab (de 5 a 12) i lema Aquesta és l’hora d’estimar Déu. Coordenades: Latitud 41º 42’ 45’’ N, Longitud 02º 40’ 14’’ E.

5.- CAN BOFILL – VEÏNAT DE ST. ANDREU

Hi ha documentació del 1591 que deixa constància de la constitució d’aquest mas per Jaume Bofill. A la façana hi ha un rellotge vertical del 1880 restaurat al 1995 per Carlos Carlos Farré, dit “Barón de Carlos”. És un rellotge orientat a SE, amb numeració àrab (de 5 a 5) i amb la particularitat de què té marques cada 10 minuts. Hi té el nom del mas i les dates de construcció i restauració. Coordenades: Latitud 41º 41’ 14’’ N, Longitud 02º 41’ 59’’ E.

6.- CAN PUJADES – VEÏNAT DE CASELLES

Tornant cap el centre de la població, abans d’entrar-hi, trobarem Can Pujades. Es tracta d’una masia del 1497. A la façana hi ha un senzill rellotge vertical meridional, pintat a la paret, amb numeració romana (de VII a VI) emmarcada. Les coordenades són: Latitud 41º 41’ 34’’ N, Longitud 02º 42’ 56’’ E.

7.- CAN NADAL – VEÏNAT DE ST. PERE

Per completar la ruta, podem visitar un parell de rellotges a les rodalies de Tordera. El primer, situat al barri de St. Pere, en una casa moderna, és obra de Jaume Salichs de l’any 2002 i es tracta d’un rellotge de mati gravat sobre fusta, orientat al SE i amb numeració àrab (de 6 a 1). Coordenades: Latitud 41º 42’ 31’’ N, Longitud 02º 43’ 32’’ E.

8.- CAN GRIMAL

Finalment, el darrer rellotge de la ruta d’avui, el trobarem als afores de la població, a peu de la carretera N-II a la façana d’una casa que sembla abandonada. Es tracta d’un rellotge vertical del 1885, orientat al SW amb numeració àrab (de 7 a 17). Coordenades: Latitud 41º 41’ 24’’ N, Longitud 02º 43’ 22’’ E.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

IES Lluis Companys

IES Lluis Companys

Can Pasqual

Can Bofill

Can Pignatelli

Can Ferrer

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"