català | castellano | english
logo rutes
El sol i el temps | rutes >> Recorregut pel sud de la comarca d'Osona

Recorregut pel sud de la comarca d'Osona

En aquesta ocasió descriurem el recorregut fet per algunes de les poblacions que formen la part sud de la comarca barcelonina d’Osona, inclosa la població d’Aiguafreda que, encara que pertany a la comarca del Vallès Oriental, forma conjunt amb les poblacions veïnes.

Visitarem Tona, Seva i Aiguafreda.

La ruta la farem en vehicle, encara que, dins d’alguna població com ara Seva, podrem fer-ne una part a peu.

Començarem a Tona on visitarem el primer dels rellotges de la present ruta.

1. TONA - TORREÓ BLANC:
Per iniciar la nostra ruta ens dirigirem cap al carrer de Girona, camí del castell, on al número 15 hi ha un xalet que, a la part de darrere, té una antiga torre d’aigües. A la cara meridional hi trobarem un esplèndid rellotge vertical, esgrafiat, d’uns 2 metres. Data del 1955 i les coordenades per localitzar-lo són: latitud 41º 51’ 31’’ N, longitud 02º 13’ 32’’ E.

2. SEVA - PLAÇA DE L’ESGLÉSIA:
Des de Tona ens dirigirem cap a Seva, on farem una passejada per veure els següents rellotges. Anirem a trobar l’església parroquial (romànic S. XII) i des de la placeta que hi ha a la banda sud podrem observar un magnífic rellotge esgrafiat, molt ben conservat, orientat a SE i númeració romana (de VII a IV). Té el lema Jo sense sol / i tu sense fe / els dos no valem res. Coordenades: latitud 41º 50’ 16’’ N, longitud 02º 16’ 44’’ E.

3. CARRER ROCADA, 12:
A continuació, pel carrer de Baix, anirem cap al carrer Rocada. Fent cantonada amb els dos carrers hi ha una casa on, a la façana que dóna al carrer Rocada, hi podem veure un altre magnífic rellotge esgrafiat, molt ben conservat, orientat al SE, amb numeració aràbiga i un lema: Quan el sol riu d’alegria / jo dic les hores del dia. Es dóna el fet que, davant del rellotge hi ha un fanal que el tapa parcialment. Coordenades: latitud 41º 50’ 17’’ N, longitud 02º 16’ 49’’ E.

4. CAN MUNS:
Pel carrer del Call d’en Camps ens dirigirem cap a la part est de la població, zona en què trobarem els propers rellotges a visitar. En el mateix carrer, cantonada carrer Pedret, hi ha Can Muns. A la paret meridional hi veiem un rellotge modern que no té res a veure amb els anteriors, pintat amb colors vius sobre una paret blanca. Té numeració aràbiga, està orientat al SE i decorat amb un espectacular sol al pol. Coordenades: latitud 41º 50’ 20’’ N, longitud 02º 17’ 01’’ E.

5. CAN CALVET:
Seguint pel mateix carrer, a la cantonada amb el carrer del Nord hi trobarem Can Calvet, on hi ha un curiós rellotge quadrat vertical, de fusta, orientat al SE. Des de fora no es veu i cal demanar permís per accedir al jardí i així poder veure’l. Coordenades: latitud 41º 50’ 22’’ N, longitud 02º 17’ 05’’ E.

6. MONTSENY:
Girant pel carrer del Nord en direcció cap a la carretera, el primer carrer a mà esquerra és el carrer Montseny. Al número 7 hi ha la casa del Sr. Galilea. Al jardí hi té un rellotge horitzontal del qual és autor. És un curiós rellotge fet en pedra vermella de la zona. Data de l’any 1993 i té el lema: Les veus? Viu-les! Per veure’l cal contactar amb el propietari i demanar permís. Les coordenades són: latitud 41º 50’ 23’’ N, longitud 02º 17’ 07’’ E.

7. CARRER DEL NORD, 7:
En tornar de veure el darrer rellotge i en arribar al carrer del Nord, davant mateix del carrer Montseny hi ha una antiga casa, que fa paret amb Can Calvet i que, a la façana, té un petit i senzill rellotge vertical, ben conservat, orientat al SE, gravat sobre pedra vermella de la zona. Coordenades: latitud 41º 50’ 21’’ N, longitud 02º 17’ 06’’ E.

8. ONZE DE SETEMBRE, 75:
Pel mateix carrer del Nord, sortint a la carretera, a la cantonada de la dreta hi trobarem, a la façana d’un petit xalet, un curiós rellotge vertical. És curiós perquè, a més d’estar parcialment cobert per una canonada, les línies horàries estan mal situades. De totes maneres, estèticament, és agradable perquè està fet per petites peces de ceràmica. Orientat al SE, les coordenades són: latitud 41º 50’ 20’’ N, longitud 02º 17’ 10’’ E.

Arribats en aquest punt, donarem per acabada la ruta per la població de Seva i ens dirigirem cap a Aiguafreda. Podem fer-ho tornant fins a Tona i agafant la C-17 o, des de Seva, prendre la carretera del Muntanyà i, creuant aquesta urbanització, arribar fins a Aiguafreda.

9. AIGUAFREDA - VILA FRANCISCA:
Entrant a la població des del nord, a mà esquerra, hi trobarem un important xalet modernista, que actualment és una casa de colònies. A la façana sud de la torre meridional, hi ha un magnífic rellotge vertical, esgrafiat i molt decorat, de principis del segle XX, molt ben conservat. La situació de la finca i dels jardins fa que la millor perspectiva del quadrant la tinguem una mica allunyada. Orientat al sud, les coordenades són latitud 41º 46’ 40’’ N, longitud 02º 14’ 56’’ E.

10. PASSEIG DE CATALUNYA:
Seguirem la ruta dirigint-nos cap al sud de la població. Allà, al passeig de Catalunya als números 7 i 8, hi podem veure un parell de rellotges verticals interessants. El del número 7, restaurat per Jaume Salichs, és un rellotge vertical pintat a la façana del xalet, orientació S i amb el lema Només compto les hores serenes. El del número 8, també vertical, de terrissa, orientat al sud, només es pot veure a l’hivern, perquè a l’estiu el tapa l’heura. Aquest té el lema De rellotge de sol no en té qui en vol. Tots dos els podem trobar a les coordenades: latitud 41º 45’ 53’’ N, longitud 02º 15’ 13’’ E.

11. BARCELONA, 5:
Acabarem la nostra ruta d’avui al carrer de Barcelona, a uns doscents metres dels rellotges anteriors, on veurem un senzill rellotge vertical, obra de Jaume Salichs, que ens mostra una claredat i simplicitat remarcables. Orientat al sud-oest, les coordenades per localitzar-lo són: latitud 41º 45’ 58’’ N, longitud 02º 15’ 17’’ E.


Mapa de la ruta

Dades i documents relacionats de la ruta
Autor/a del text:
Bartomeu Torres i Ruiz
Autor/a de les fotos:
Bartomeu Torres i Ruiz
RUTA EN PDF

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DE LA RUTA:

1. TONA - Torreó Blanc

2. SEVA - Plaça de l'Església

3. Carrer Rocada, 12

4. Can Muns

5. Can Calvet

6. Montseny,7

7. Carrer del Nord, 7

8. Onze de setembre, 75

9. AIGUAFREDA - Vila Francisca

10. Passeig de Catalunya

10. Passeig de Catalunya

11. Barcelona, 5

HISTÒRIC DE RUTES:
(19 rutes - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"