català | castellano | english
logo notícies
el sol i el temps | notícies >> Nou rellotge de sol a Otos: ‘’L'any deu’’

Nou rellotge de sol a Otos: ‘’L'any deu’’

La fil•loxera és un petit insecte d’origen americà que ataca l’arrel de la vinya europea i la seca. Arribà a Europa el 1860 i en uns pocs anys arrasà totes les vinyes franceses. Aprofitant l’avinentesa, a la Vall d’Albaida es produí una edat d’or de la vinya que arribà al cim el 1889 amb més de 12.000 Hectàrees de conreu. El 1896, la plaga arribà al País Valencià i el 1906 ja havia començat a infectar les vinyes de la Vall d’Albaida. L’any 1910 s’havien secat pràcticament tots els ceps de la comarca i això provocà la ruïna absoluta de l’agricultura. D'ací ve la identificació de l’any deu com a símbol de catàstrofe amb la famosa dita “paréixer l’any deu”. La misèria consegüent provocà un dels episodis més dramàtics de fam de la comarca i una de les majors emigracions mai conegudes. Entre els anys 1910 i 1920, gairebé la meitat d’otosins abandonaren el poble, la majoria a França i Argentina. El flux migratori a Argentina es mantingué durant bona part del segle XX, fins al punt que en l'actualitat no hi ha família al poble que no hi tinga parents, amics i coneguts.

L’Ajuntament d’Otos encomanà a l’artista ollerià Jordi Albinyana aquest mural/rellotge de sol amb la intenció de retre homenatge als otosins i otosines emigrats durant totes les èpoques, especialment els de l’Any Deu.

El mural representa el viatge en vaixell rumb l’Argentina. Conté una sèrie de referències icòniques valencianes i argentines. Músics, llauradors, hòmens i dones, xiquetes i xiquets, somiadors, tafurs, il•luminats, aventurers... encaren amb una barreja d’esperança i resignació un futur incert, però prometedor, lluny de la seua llar. Entre les referències, una partida de truc: el joc de cartes nacional dels valencians esdevingut el més popular de l’Argentina. Al cel hi podem veure algunes constel•lacions tal com es veuen des de l’hemisferi sud. Sobre la balconada, una raboseta (animal representatiu de la identitat dels otosins) acomiada el vaixell amb un gest de tristesa. Per acabar-ho de lligar, hem fet que el rellotge de sol marque l’hora de Buenos Aires.

(Text i imatges: Joan Olivares i Alfonso)

 

Fotos relacionades

Últimes notícies
:: 17/12/2021 - L'Ajuntament de Parets reconstrueix el rellotge de sol de la Marineta a partir d'una foto del 1924
:: 16/07/2021 - Com mesuraven el temps en l'antiguitat?
:: 06/07/2021 - El mirador solar de Tristaina obre al públic divendres vinent
:: 20/06/2021 - BSS - Arxiu del butlletí
:: 19/05/2021 - Horologium Augusti, el major rellotge de sol del món antic, les restes del qual són visibles a Roma [Guillermo Carvajal - La Brújula Verde]
HISTÒRIC DE NOTÍCIES
(59 notícies - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2023 El sol i el temps
:: Última actualització: 10 de juliol de 2023 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"L'aigua massa pura no té peixos (proverbi xinès)"