català | castellano | english
logo notícies
el sol i el temps | notícies >> Descobreixen a Ucraïna el rellotge solar més antic del planeta

Descobreixen a Ucraïna el rellotge solar més antic del planeta

La pedra tallada de l'Edat de Bronze trobada per arqueòlegs ucraïnesos el 2011 és el rellotge de sol més antic del món , va concloure una científica russa.

Segons el portal Gearmix, aquest rellotge de sol marca el lloc on va ser sacrificat un jove prèviament escollit per ser ' el missatger ' dels déus o ancestres , segons la investigadora del Centre de Recerca Arqueoastronómica de la Universitat Federal del Sud de Rússia, Larisa Vodolázskaya.

La científica va analitzar la geometria de les marques i els signes a la pedra, i va confirmar que la pedra té marques per mesurar el temps a través d'un sistema de línies paral•leles i un patró el•líptic en forma de descens circular . Precisament aquestes característiques indiquen que aquest rellotge solar és de tipus analemàtic , és a dir , dissenyat en una superfície horitzontal i amb escala horària situada en el perímetre d'una el•lipse . Es va establir que aquest rellotge de sol pot marcar amb precisió el temps . "Van ser creats específicament per al seu ús en la latitud en què van ser trobats " , assegura Vodolázskaya.

Els rellotges trobats pertanyen a la cultura d' Srubna , una de les cultures de l'Edat de Bronze . Aquesta cultura és famosa per les seves tombes de fusta i a dia d'avui se segueixen descobrint sepulcres d'aquest tipus a Ucraïna . El 2011 un grup d'arqueòlegs del Museu Regional de Donetsk va trobar un enterrament d'aquesta cultura que incloïa aquesta pedra i que data dels segles XII i XIII abans de Crist.

Font:RT

Fotos: Larisa Vodolázskaya

Últimes notícies
:: 07/08/2020 - Nou rellotge de sol a Otos: ‘’L'any deu’’
:: 17/04/2019 - Rellotge solar romà d'Ador (La Safor)
:: 16/04/2019 - Visita a Otos (La Vall d'Albaida)
:: 15/03/2019 - El Rellotge de Sol de la façana de l'Ajuntament de Villarrobledo, en el cupó de l'ONCE
:: 04/12/2018 - Estrena del documental Otos, El Poble dels Rellotges de Sol
HISTÒRIC DE NOTÍCIES
(54 notícies - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2021 El sol i el temps
:: Última actualització: 21 de juny de 2021 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"M'interessa el futur perquè és el lloc on passaré la resta de la meva vida. (Woody Allen)"