català | castellano | english
logo notícies
el sol i el temps | notícies >> La línia meridiana de Becerril de Campos (Palencia)

La línia meridiana de Becerril de Campos (Palencia)

Aparegut a "El norte de Castilla.es" el 16-07-2013:

Una gran caixa fosca semblant a la d'una càmera fotogràfica que evoca la idea de Leonardo da Vinci de reproduir a l'interior a través d'un orifici les imatges de l'exterior, principalment del sol, i crear així una línia meridiana. Sobre aquesta original proposta astronòmica se sustenta el projecte de rehabilitació de l'antiga església de Sant Pere de Becerril de Camps, edifici que data del segle XII. I a partir d'ella, un compendi de petites actuacions relacionades amb l'astronomia, que convertiran el que avui és una ruïna en un centre cultural únic a Castella i Lleó.

Álvaro Gutiérrez, un dels tres arquitectes de Cabero Edificacions S. A., empresa especialitzada en rehabilitació de monuments que porta a terme la restauració de Sant Pere, relata que la idea de dotar l'edifici de contingut astronòmic va sorgir quan van entrar a l'església i van mirar cap amunt. La ruïna no tenia coberta, el que els va permetre veure un tros del cel i, per tant, «veure el bell firmament castellà», assegura.

Carlos del Olmo, un altre dels arquitectes, afegeix que, a més, a la regió no hi ha cap línia meridiana i que les que hi ha a Espanya, com el cas de l'Escorial, van ser traçades al segle XVIII en palaus o esglésies , i no en un edifici sencer. El seu projecte va agradar a l'Ajuntament, propietari de l'antiga església de Sant Pere, que des del primer moment, el seu alcalde, Mario Granda, havia apostat per una restauració que es relacionés amb els elements de la natura.

Els treballs, finançats a través de l'1% Cultural de l'Estat i el propi Ajuntament i amb un pressupost que ronda el milió d'euros, ja han arrencat.

La primera actuació consisteix en la col · locació d'una coberta d'estructura de fusta laminada i acabat en coure. El sostre de l'edifici serà pintat de blau fosc per emular la nit ia través d'un sistema led de llums es reproduirà el que es veu en el firmament la nit de Sant Pere.

El lateral de l'església orientat al migdia serà on es faci l'orifici pel qual penetri la imatge del sol. En el sòl es marcarà la línia meridiana, que no és més que una banda de cobertura, que servirà d'eix pel qual passarà el sol a les 12 en punt tots els dies de l'any. «És un mecanisme astronòmic que a causa de les projeccions que realitza serveix per explicar el moviment de l'Univers. Resulta curiós, encara que no estiguis molt interessat, perquè el que veus sobre el sòl és una foto del sol », explica Carlos del Olmo. Però no seran els únics elements astronòmics. Álvaro Gutiérrez indica que també s'inclourà un rellotge de sol a la portada de l'atri, una finestra oest des d'on gaudir de les postes de sol terracampiñas i una creueta en una finestra nord. Ara, ja en fase d'obra, els arquitectes s'estan plantejant, més la construcció d'un pèndol de Foucault.

Perquè tots aquests elements astronòmics siguin traçats correctament, Cabero Edificacions S. A. està comptant amb la col · laboració i supervisió de l'Agrupació Astronòmica Palentina, «integrada per destacats matemàtics i físics, a més d'astrònoms», puntualitza Gutiérrez.

costat a l'enfocament astronòmic, els arquitectes han apostat en aquesta restauració per posar en valor els elements arquitectònics que es conserven de l'edifici: portada romànica, absis gòtic i reformes barroques, així com mantenir els elements propis de la ruïna: arcs al descobert , heura ... que li confereixen un aire «romàntic molt particular i atraient», descriu Álvaro Gutiérrez. No serà un centre cultural a l'ús. No caldran ni guies ni explicacions. Amb un simple fullet, el visitant podrà conèixer tot el que s'ofereix, explica l'alcalde de Becerril. També se li donarà contingut per a visites escolars amb documentació en tallers d'astronomia bàsica i ampliar així el possible espectre de visitants que podran conèixer una proposta cultural única a la comunitat. Amb la posada en marxa d'aquest nou recurs turístic, que vol ser realitat el 2014, es completa l'oferta cultural i turística de Becerril de Camps, municipi que compta amb la declaració de Conjunt Històric. Destaca el seu museu parroquial, un dels millors d'art sacre de la província que alberga pintures d'Alonso Berruguete, Alejo de Vahía o Juan de Juni o la possibilitat de viatjar pel Canal de Castella, que travessa el municipi amb el vaixell Juan d'Homar .

Últimes notícies
:: 17/12/2021 - L'Ajuntament de Parets reconstrueix el rellotge de sol de la Marineta a partir d'una foto del 1924
:: 16/07/2021 - Com mesuraven el temps en l'antiguitat?
:: 06/07/2021 - El mirador solar de Tristaina obre al públic divendres vinent
:: 20/06/2021 - BSS - Arxiu del butlletí
:: 19/05/2021 - Horologium Augusti, el major rellotge de sol del món antic, les restes del qual són visibles a Roma [Guillermo Carvajal - La Brújula Verde]
HISTÒRIC DE NOTÍCIES
(59 notícies - veure històric)

Creative Commons License

La web El sol i el temps i el seu contingut està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

 
logo El sol i el temps
......
:: INICI
:: NOTÍCIES
:: QUI SOM?
:: DOCUMENTACIÓ
:: ENLLAÇOS
:: CONTACTE
:: RUTES
:: BIBLIOTECA
:: PUBLICACIONS
:: FOTOS
:: INVENTARI
:: (c) 2014-2022 El sol i el temps
:: Última actualització: 17 d'agost de 2022 | Design by: BitWorks
:: Mapa de la web | Contacte | Avís legal

"Desgraciat de l'home vell que necessita consell"